Választható múzeumpedagógiai foglalkozások

 • „Kossuth Lajos Debrecenből elindult”

  Nemzeti emlékhelyként a történelmi helyszínen várjuk az 1848/49-es eseményekre kíváncsi, emlékező, tisztelgő utódokat. Kézműves foglalkozás keretében a gyerekek maguk készítik el csákójukat, pártájukat, majd a verbuválás és besorozás után az Oratóriumban tesznek nemzetőresküt. Ott, ahol a kollégiumi diákság két nemzetőrzászlaja is tanúja esküjüknek, ott ahol olvasható Kossuth beszéde, amelyben Debrecent a „magyar szabadság őrvárosává” nyilvánította.

 • Régimódi oskola

  Izgalmas időutazásra várjuk a diákokat. Hogyan zajlott a tanítás egy 19. századi népiskolában? Milyen volt a gyerekek, a családok élete akkoriban? Milyen tárgyi emlékek maradtak ránk abból az időből? Megelevenítünk egy tanítási napot a régi tanteremben. A foglalkozáson korabeli tankönyvek tananyagait használjuk.

 • Hatvani, az ördöngős professzor

  Volt egyszer a Református Kollégiumnak egy híres professzora: Hatvani István. Nagyon szerette a természetet, annak titkait fürkészni, többek között matematikát, fizikát tanított, de kiválóan értett az orvosláshoz, a földrajzhoz és a botanikához is. Mikszáth írja „a debreceniek sokat pletykáztak Hatvaniról, a tudományáról és szerelméről.” A legenda szerint birtokában volt a MÁGYIKA, a varázskönyv, mely segítségével nagy ereje támadt a természet felett. A múzeumpedagógiai foglalkozás során felelevenítjük a Kollégiumi életet, megismerkedünk Hatvani professzor elektrica mashinájával, és más fizikai eszközökkel. Nem utolsó sorban kiderítjük, hogy miért is nevezték ördöngősnek, a Magyar Faustnak, és vajon tényleg létezett- e a Mágyika!

 • Arany-emlékek a Debreceni Református Kollégiumban

  Arany János csak rövid ideig /1833 és 1836 között/ volt a Kollégium diákja. A debreceni esztendők irodalmi emlékei alapján összeállított – a „Bagolyvár titkai” és a „Bolond Istók ládája” című – foglalkozásokon a 18-19. századi diákélet két jellemző aspektusát: a szabályozott, falak közé zárt rendet és az utazás motívumát elevenítjük meg a tanulókkal.

 • Nyilas Misi

  Légy jó mindhalálig! Móricz Zsigmond nagyszerű regénye elevenedik meg a Debreceni Református Kollégium falai között. A diákok fölfedezhetik Debrecen több évszázados történelmi iskoláját, beülhetnek a régi oskola padjaiba, pakkot kaphatnak Nyilas Misiként, és ahogy Móricz írja: "az isten tudja csak, mi fog történni" még... Az óra végén mindenki saját pakkját készítheti el.

 • Tündérország lakói (Szabó Magda Emlékház)

  Anyjáról, úgy nyilatkozott, „mikor még nem tudtam, hogy író, azt gondoltam, tündér, akit valami varázslat emberré változtatott.” A tündérek világa elevenedik meg a Tündér Lala című meséjében. Ezen a foglalkozáson, Tündérországba repítjük el a gyerekeket, amit Jablonczay Lenke fényt hozó alakja, fantáziája teremtett. Az édesanyja szobájában beszélgetünk színekről, tárgyakról, és természetesen Tündér Laláról. A foglalkozáson készítünk tündérport és varázspálcát, melyekkel talán sikerül megfejtenünk, hogy valóban tündér volt- e Jablonczay Lenke!

 • Ki vagy te Abigél?

  Az írónő Abigél című ifjúsági regényében eleveníti fel iskolai emlékeit, a munkafegyelmet és szigorúságot adó Dócziról. Miben különbözött Szabó Magda iskolája a mai iskoláktól? Milyen tantárgyak voltak? Hogyan öltözködtek? Mit takart az iskolai szabályzat? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat egy „bőrönd” segítségével. A foglalkozás végén megfejtjük vajon ki volt Abigél a regény szerint és a valóságban, és kipróbáljuk a Gedeon napi Horn Mici - féle játékot.